על רקע מלחמת חרבות ברזל והשלכותיה,  פורסמו ביום 20.11.2023 תקנות מס רכוש וקרן פיצויים.[1] תקנות אלו עוסקות, בין היתר, במתן פיצוי למעסיק בגין נזק שנגרם לו בשל תשלום שכר לעובדים, אשר נאלצו להיעדר מעבודתם בשל המצב הבטחוני, באזורים המיוחדים עליהם הכריזה הממשלה, בתקופה המזכה שבין 7.10.2023 לבין 31.10.2023 (כולל).
בהמשך, ביום 11.1.2024 נחתם הסכם קיבוצי בין נשיאות המגזר העסקי להסתדרות העובדים הכללית החדשה – המזכה עובדים שנעדרו מעבודתם עקב המצב הביטחוני, לרבות הורים אשר נעדרו לצורך השגחה על ילדיהם, בתשלום שכר והמעגן מנגנון לשיפוי המעסיק בגין תשלום זה. הכל, בגין התקופה שבה נעדרו העובדים ממקום עבודתם בין התאריכים 7.10.2023 – 31.10.2023, ובכפוף להתקיימותם של תנאים מסוימים (בקישור ולהלן: "הסכם ינואר 2024"). במסגרת הסכם מאוחר שנחתם בין הצדדים ביום 22.2.2024, הוארכה התקופה המזכה עד לתום שנת 2023 (בקישור ולהלן: "הסכם פברואר 2024").
לפני ימים אחדים, בתאריך 6.3.2024, חתם שר העבודה על צו הרחבה במסגרתו הורחבו הוראותיו של הסכם ינואר 2024 והוחלו על כלל המשק (פרט לעובדי סקטורים מסוימים במגזר הציבורי, ולעובדים שנקראו לשירות עבודה מכוח הוראות חוק שירות עבודה בשעת חירום). לנוכח המשמעויות המשפטיות והכלכליות של צו זה, נפרט במסגרת חוזר הלקוחות שבפניכם את עיקר ההוראות הרלוונטיות. 
למען שלמות התמונה נציין, כי הסכם פברואר 2024 צפוי אף הוא להיות מורחב בימים הקרובים.
התנאים החלופיים המזכים את העובד בתשלום שכר
1. העובד מתגורר בישוב אשר פונה לפי החלטות הממשלה והוא נעדר מעבודתו בשל המצב הביטחוני בתקופה שמיום 7.10.2023 ועד ליום 31.10.2023 כולה או חלקה;
2. העובד מועסק במוסד חינוך אשר ממוקם באזור מיוחד והוא נעדר מעבודתו בתקופת ההסכם עקב הוראה בדבר סגירת מוסדות חינוך; 
שימו לב – אזור מיוחד הוא יישוב שנכלל בתוספת השנייה או הרביעית לתקנות מס רכוש וקרן פיצויים (בעיקרם אלו יישובי לכיש, עוטף עזה וצפון המדינה). לנוחיותכם, מצ"ב קישור לתקנות ולתוספות שבו.  
3. העובד נעדר מעבודתו לצורך השגחה על ילדו הנמצא עמו עקב הוראה בדבר סגירת מוסד חינוך שבו לומד או שוהה הילד, או עקב הוראה בדבר סגירת מוסדות חינוך במקום מגוריו, המצוי באזור מיוחד, אף אם המוסד לא היה פעיל בתקופת הזכאות. 
שימו לב – בכל אחת משתי החלופות שבסעיף 3 לעיל, חייבים להתקיים גם שני התנאים המצטברים הבאים: 
               (1)  במועד היעדרותו של העובד ממקום עבודתו נמצא מוסד החינוך שנסגר באזור המיוחד;
               (2)  במועד היעדרותו של העובד אין במקום עבודתו או במקום עבודתו של בן זוגו מסגרת נאותה להשגחה על ילדו, וכן מתקיימת אחת החלופות הבאות והעובד הצהיר על כך בכתב:
                      (א)  הילד נמצא בהחזקתו הבלעדית או שהעובד הוא הורה יחיד של הילד;
                      (ב)  בן זוגו הוא עובד או עובד עצמאי, ולא נעדר מעבודתו, מעסקו או מעיסוקו במשלח ידו, לצורך השגחה על הילד, ואם בן הזוג אינו עובד או עובד עצמאי – נבצר ממנו להשגיח על הילד.
שימו לב – הוראות סעיף 3 לעיל יחולו גם על עובד שהוא הורה במשפחת אומנה. 
4. העובד נעדר מעבודתו בהתאם להוראה בדבר איסור התקהלות;
5. העובד הוא אדם עם מוגבלות אשר מקום מגוריו או מקום עבודתו הם באזור מיוחד, וכן מתקיימים לגביו שני אלה במצטבר:
             (1)  מוגבלותו ידועה למעסיק או שהעובד המציא למעסיק אישור/תיעוד רפואי המעיד על מוגבלותו;
             (2)  מוגבלותו מונעת ממנו להגיע למקום העבודה או לשהות בו, משום שהוא אינו יכול לפעול לפי הנחיות פיקוד העורף בתקופת הזכאות;
שימו לב – הוראות סעיף 5 יחולו גם על קרוב של אדם עם מוגבלות בהתקיים התנאים הקבועים בו, ובצירוף התנאי הבא:
העובד הצהיר בכתב על כך שהוא היחיד שנעדר מעבודתו לשם השגחה או טיפול בקרוב שהוא אדם עם מוגבלות, בימי ההיעדרות וכי בן זוגו של העובד הוא עובד או עובד עצמאי, ולא נעדר מעבודתו, מעסקו או מעיסוקו במשלח ידו, לצורך השגחה או טיפול בקרוב שהוא אדם עם מוגבלות, ואם בן הזוג אינו עובד או עובד עצמאי – נבצר ממנו לטפל או להשגיח על הקרוב שהוא אדם עם מוגבלות;
הימים אשר אינם מזכים בתשלום שכר מכוח ההסכם
1.  ימי היעדרות וימים שאינם ימי עבודה;
2.  ימי עבודה מהבית, בגינם שולם לעובד שכר.
גובה השכר
1. השכר שישלם המעסיק לעובד בגין ימי ההיעדרות יהיה "השכר היומי" – שכר העבודה הרגיל ברוטו ללא תוספות (כדוגמת תשלומים חד-פעמיים; כוננויות, משמרות, החזרי הוצאות וכיוצ"ב);
2. תשלום השכר יכלול את ההפקדות הסוציאליות בהתאם לזכאות העובד;
3. לעובד המועסק במשרה חלקית ישולם השכר באופן מותאם לחלקיות משרתו;
4. לעובד אשר לא עבד בחלק מיום העבודה ישולם החלק היחסי של השכר, ובלבד שמספר השעות שבהן הוא לא עבד גבוה משעה אחת. אם ההיעדרות מיום העבודה היא עד שעה אחת, העובד לא יהיה זכאי לתשלום מכוח צו ההרחבה;
5. בכל מקרה השכר היומי לא יעלה על סך של 1,510 ₪.
הוראות כלליות
1. במקרה שבו המעסיק שילם לעובד בגין ימי ההיעדרות בזמן אמת, יבוא התשלום שבוצע על חשבון תשלום השכר המתחייב לפי צו ההרחבה. בכל מקרה, לא יהיה כפל תשלום בגין אותו יום היעדרות.
2. במקרה בו נוכו לעובד ימי חופשה בגין ימי ההיעדרות, יבואו דמי החופשה במקום תשלום השכר המתחייב לפי צו ההרחבה, והימים אשר נוכו ממכסת ימי החופשה של העובד יושבו לו.
3. במקרה שבו הוצא עובד לחל"ת במהלך התקופה המזכה, ואלמלא זאת היה זכאי לתשלום שכר על פי צו ההרחבה, יהיה העובד זכאי לתשלום שכר על פי הצו בגין תקופת החל"ת, עד לגובה השיפוי שיקבל המעסיק בגין אותו עובד עבור אותה תקופה. התשלום בגין תקופת החל"ת כפוף לתנאים המצטברים הבאים:
    3.1. העובד פנה למעסיק לצורך קבלת תשלום שכר לפי הסכם זה;
    3.2. הסדרת ההתחשבנות לגבי העובד בין המוסד לביטוח לאומי ורשות המיסים;
    3.3. המעסיק ביצע בגין העובד את תשלומי החובה בחודשים יולי 2023 – ספטמבר 2023 (ביטוח לאומי). ככל שהעובד החל לעבוד במהלך חודשים אלו – המעסיק שילם את תשלומי החובה למן יום קבלת העובד לעבודה. 
4. כלל הוראותיו של צו ההרחבה מיום 6.3.2024 נכנסו לתוקף ביום פרסומו, זאת פרט להוראות מתווה החל"ת; 
5. הוראות מתווה החל"ת יכנסו לתוקפן חודש ימים לאחר מועד פרסום צו ההרחבה, וזאת לצורך הסדרת מתווה ההתחשבנות שייקבע בין המוסד לביטוח לאומי לבין רשות המיסים.
שימו לב
חובת המעסיק לשלם לעובד את שכרו בהתאם להוראות צו ההרחבה, תהיה בין אם הגיש המעסיק תביעה לפי תקנות מס רכוש וקרן פיצויים ובין אם לאו.
עדכון שכר המינימום המשקי
עדכון חשוב נוסף אשר אנו מבקשים להביא לתשומת ליבכם הינו הודעת שר העבודה מיום 11.3.2024ולפיה שכר המינימום במשק יעודכן החל מתאריך 1.4.2024 ויעמוד על 5,880.02 ש"ח לחודש. 
 
[1] תקנות מס רכוש וקרן פיצויים (תשלום פיצויים)(נזק מלחמה ונזק עקיף)(חרבות ברזל)(הוראת שעה), תשפ"ד – 2023 (להלן: "תקנות מס רכוש וקרן פיצויים"), אשר תוקפן הוארך עד לתאריך 31.12.2023. 
מוזמנים לפנות בכל שאלה,
לרשותכם – צוות המשרד.